September 22, 2010

SENGKUANG CALIT

Pernah dengar sengkuang calit? timun calit? tak pernah? ishhh ishhhh ishhh. Mulanya, aku pun tak pernah dengar gak. At last, bila tengok rupanya...oooooooooooooo...ni ke rupanya si sengkuang calit.

Last week pi beraya umah mak sedara belah en.suami kat Puchong then di ajak mencuba sengkuang calit. Ni bukan sesi mencuba ajer nih. Dah jadi sesi mengimbau kenangan lalu. Mana taknya, sengkuang calit ni lah makanan femes & wajib beli pas abis time sekolah dulu-dulu. Hari-hari mesti beli. Kalau tak sengkuang, nenas.

Gigih sungguh sepupu ni pi beli sambal untuk calit mencalit nih :) apa pun..memang terbaik..berkeping-keping sengkuang aku makan.

So, kaedah nk buat & makan sengkuang calit ni very simple:

1) Amik sengkuang yg dah dipotong nipis
2) Calit/sapu sambal - sambal ni rasanya org cina jer pandai buat. Tapi sambal ni halal ok :)
3) Tabur kacang goreng yg dah ditumbuk halus
4) Siap.....Ngappppp lah..sedap hingga menjilat jari

Sepupu suami ni kreatif sket...di potong2 nipis si buah epal hijau gak sebagai pilihan. Idak lah aku mencuba tp katanya sedap. Selain sengkuang, leh makan dengan timun & nenas gak...

Pas ni pakat dok makan sengkuang calit aje lah.........

4 comments:

rosma said...

salam kalau korang semua berminat ngan sengkuag calit i ada jual sos dia ..set sos n kacang sekali..hang sebijik rasa cam dulu2...cuma sengkuag je korang kena cari la..so apa2 kalu korang nak order i send by pos laju no hal...rege 1set kuah n kacang rm9.60+pos laju rm7...anything leh email rosma_jie@yahoo.com or call 0193700488

My MiRa said...

hye...first time here and hye...!!

miezahassan said...

hye My Mira...nice 2 meet u :)

miezahassan said...

rosma...wah..kalaubisnes u up..u kena bg komisen :)