November 30, 2010

TABIAT ORANG KITA DI TOILET


Geram...

Sakit hati...

Menyampah...

Dengan tabiat buruk org kita di toilet. Macam2 perangai buruk yg dibuat dek orang yg kurang "disiplin" bila di toilet. Tabiat ni ada kat mana2 toilet hatta di toilet opis yg gedabak besar & tumpuan org ramai...antara tabiat buruk tu :


1. Buang tisu merata2 di atas lantai. Sket punya byk lah bakul sampah disediakan dlm toilet, atas lantai jugak depa buang. Tak paham betul lah sikap malas & pengotor yg ada ni.


2. Pas "selamat", tisu2 akan dibuang dalam toilet bowl. ok lah tu..memang x jadi masalah. Yg jadi masalah...ada yg bijak pandai, lambak kan tisu dalam toilet bowl, then tak reti2 nak flush. Biar je tisu dalam toilet bowl. Pas tu, org lain nak masuk pon geli, takut kot2 ada "emas" berkumpul disebalik tisu tu. Kotor tp ni lah hakikat org kita.

3. Pijak atas toilet bowl. Ni mmg sokmo jadi..mcm lah tak tau. Mcm mn leh tau? ntah2 ada buat kot???? hehehe. Bodoh lah kalau tak tau bila kita masuk toilet tu, dgn jelas kita nampak kesan tapak kasut atas toilet bowl tu. Ni lah keja org yg pandaiiiiiii sgt. Tak gheti2 nak cuci balik kesan tapak kasut tu? ingat org lain pon buat aktiviti mcm depa ka..eiiiiiii. Kot nak mencangkung, pi cari toilet yg mencangkung.

4. Mata yg celik tp buta. Mana taknya, dah sah2 ada hook utk sangkut getah/besi paip. Tapi depa boleh gak biar je paip tu atas lantai. Ada lagi best, dia sangkut kat tissue rack, sedangkan hook kat sebelah je...adoyaiiiiiiiiiiiii. Lain lah hook tu tak dak or rosak or dah patah.

5. Pembersih tak hengat...ni patut jadi sikap terpuji tp bg aku..erkkhhhh. Sakit hati tak bila masuk dalam toilet...fuhhhhhhh, basahnya toilet tu termasuk toilet bowl tu macam baru dicuci keseluruhan alam toilet tu. Dah satu hal plak kita yg masuk ni kena lap dulu. Ye lah, kalau tak lap, nak duduk pun basah. Kalau x lap keseluruhannya, mau baju pon ada calit2 air . Tak ke membazir masa & tisu. Tak hijau langsung.

6. Merah nya......... ni tak tau la nak cakap. Org pompuan every month ada time lampu merah kan..ini semua org paham. Yg x pahamnya, tak reti ke nak cuci pad bersih2 sebelum buang dalam tong sampah yg tak berpenutup? dah tau tong sampah tu terbuka & pad tu tak sebersih murni, jgn lah ko pakai campak je. Ada gak mata yg leh nampak dek oiiiiiiiiii. Balut lah dgn tisu dulu supaya setitik kaler merah pon org tak nampak.

sorry ......... kenyataan yg pedih tp inilah realiti :(



1 comment:

Innanie | Ariffin said...

sorry to say la kak. memang inilah minded orang Malaysia. kdang2 gelak bile pkir. dorang ni tak leh nak guna common sense ke? alaa dah letak macam2 do and don't pun tak di endahkannya! so, it is our duty to teach others especially our kid about what should they do & don't in public places!